Wednesday, April 6, 2016

pengalaman melahirkan anak

ada banyak benda aku nak story kat blog. tapi memang takdan masa. harini aku nak simpan cerita pengalaman aku bersalin. sooo scary.

masa aku pada trimester ketiga, aku rasa sangat-sangat teruja nak beranak. naaaakkk sangat beranak. yelah, dah tak larat nak usung perut, memang perut aku besar pun, tapi doc cakap baby kecik je. olohh.. dah kecewa sebab aku nak baby yg debabb!

aku rasa nak bersalin tak sakit mana aih, boleh aih. yelah, semangat nak tengok anak tu lebih banyak daripada takut sakit bersalin kan. aku rasa aku betul-betul gagah, sebab aku dah berjaya mengharungi kehamilan serba sendiri. 

pagi-pagi tepat pukul 8 aku rasa ada air hangat mengalir, pop! hooorayy baby is coming! nasib baik laki aku ada masa tu. so aku pun dengan semangatnya mandi nak pergi hospital nak beranak.

sampai kat hospital, katil taraakk..illek ! aku tahan contraction sampai dh dkat 7 cm baru dpt katil. misi cakap kalau sakit sangat bagitau ye, kita nak check jalan. aku rasa mcm ok lagi. lepas tu rasa mencengkam je sakit ni, aku nangis. nangis galak sebenarnya. hampeh betol laki aku x feeling langsung bini tengah menangis. 

sakit sangat, rupanya dh 7cm. boleh masuk labour room.masuk lr pun mcm2 kejadian berlaku, tapi malaslah nak luah kat sini. aku tunggu punya tunggu, jerit punya jerit, seluk punya seluk, dok 7cm tulaahh tak terbukak dah. nyawa ni dah macam tersangkut-sangkut dah. aku jerit Allahhhh....Allahh....... 

last sekali emergency operate. doc cucuk je ubat bius, hilang sekelip mata sakit yang menggila tu. terus operate. sepanjang operate aku terketa-ketar satu badan, takutnya ya Allah..tengok-tengok dah keluar dah abdullah farhan..

oloh bersihnya anak aku..putih meraah2 bersih aje muka dia. tak sangka aku. aku ingat anak aku hitam. yelah sebab aku hitam. pastu aku tak telan vitamin apa pun untuk anak. hebatnya Allah.. memang sepanjang mengandung aku cuma doa 

"ya Allah, indahkanlah paras anak aku, indahkan akhlaknya, jadikan dia anak yg dikasihi seluruh makhlukmu dilangi dan dibumi"

la ni toksah kata la. hitam meletok dah la main ngan buaih semacam dah lani. mengesot bukan main.

abdullah farhan.
kesayangan ummi
nyawa ummi


 

Friday, April 10, 2015

kehamilan kali kedua

assalamualaikum. kali ni aku nak cerita tentang kehamilan kali kedua aku. yang pertama cuma mampu bertahan 2 bulan sahaja tapi tak mengapa. :)

alhamdulillah, sekarang aku berada di trimester kedua iaitu 22 minggu 5 hari. lagi beberapa minggu akan menjengah ke trimester ketiga. mohon Allah permudahkan. kehamilan kali ini memang sangat mencabar baik emosi, fizikal dan juga mental. kesabaran demi kesabaran sangat2 diperlukan. dalam tempoh 4 bulan pertama kehamilan, aku mengalami morning sickness yang agak serius. semua bermula pada tempoh 2 bulan kehamilan. muntah, muntah dan muntah sampai dehydrated. nasib baik masa tu aku tinggal dengan suami. jadi suamilah yang hantar ke hospital, tapi dia tak boleh nak tunggu sebab ward perempuan. tinggal la aku di hospital selama 4 hari sampai aku betul-betul pulih.

2 minggu lepas keluar wad, aku diserang lagi muntah serius. bayangkan setiap 15 minit atau 10 minit aku akan muntah sampaikan dah tak ada apa lagi yang nak keluar. yang keluar cuma lendir asid yang memedihkan. suami hantar ke hospital lagi. kali ni aku cuma kena tahan 3 hari sahaja. sebenarnya boleh dikatakan aku muntah tiap hari tapi cuma skali dua, tapi ada satu masa aku akan muntah sehari berkali-kali. sebab tulah boleh jadi dehydration..nasib baik ada suami di sisi.

memandangkan aku belum kerja lagi, aku minta izin suami nak berehat di kampung. di kampung ada mak dan adik beradik. senang sikit. bila di kampung, aku dpt berita tawaran posting dah keluar dan aku kena melapor diri di jpn KL dalam masa 2 hari lagi. masa tu memang berat memandangkan aku tau aku akan berjauhan dengan suami. di di ipoh, aku pula bakal bekerja di KL. kebetulan masa sibuk setelkan dokumen utk lapor diri, aku diserang muntah teruk lagi. kali ni memang aku betul-betul kawal sebab esok dah nak bertolak ke KL. takut sangat kena tahan wad. nasib baik ada mak. mak tolong urut, tolong sapu minyak sampai rasa lega sikit. mak dan abah belikan ubat muntah veloxin kat farmasi untuk bekalan aku. lepas makan ubat tu, Allah bagi kelegaan sikit. jadi, ubat tulah menjadi peneman setia sepanjang di KL.

bila dh bekerja, aku tinggal jauh dengan suami. aku menumpang di rumah abg suami. masa tu aku diserang muntah teruk lagi. sampai tak boleh makan apa. kondisi aku lemah. abg ipar dan biras bawak ke klinik tapi klinik suruhh masuk ward. jadi, tinggal lah aku 2 hari di ward HKL..selang seminggu, aku diserang muntah teruk lagi. aku betul-betul tak tahan. abg ipar bawa aku ke hospital ampang. doc cuma masukkan drip air dan minta aku berehat smpai betul-betul boleh makan. bila dah boleh makan, aku dibenarkan balik. tapi lepas balik saja, aku lemah balik. bau apa pun tak boleh.. sedihnya, waktu ni memang perlukan suami sangat-sangat. esok aku pegi kerja macam biasa, pagi di tempat kerja, aku dh muntah dekat 7 kali. terus aku ke hospital ampang minta tlg masuk air. doc masukkan air, biarkan aku berehat. bila aku balik, aku masih nak muntah.. adik ipar bawa aku HKL dan aku ditahan 5 hari sebab dehydrated tahap 4. masa tu aku tak boleh bercakap, tak boleh menelan, tak boleh makan minum dll. rasa sangat siksa, suami tak ada, aku asyik menangis di ward. setiap 10 minit mesti akan muntah. sampai lendir coklat yang keluar. pedihnya tuhan saja yang tahu.

akhirnya suami dpat cuti dan dtg temankan aku. rasa semangat bila ada suami. barulah ada org tlg picitkan dan urutkan badan yang sakit.. lepas 5 hari, aku dibenarkan balik. alhamdulillah itulah kali terakhir aku masuk ward bagi morning sickness. sampai skarang dah tak ada lagi mcm tu.. lega sanggat. kadang2 bila terlalu letih atau silap makan akan muntah juga. tapi jauh beza daripada dulu..

buat para suami, para anak, hargailah ibu dan isteri anda.. sungguh, mengandung tidak semudah yg disangka. kesusahan demi kesusahan Allah berikan demi mendapatkan nikmat yg tiada bandingannya..

doakan aku dan baby berjaya mengharungi kehamilan ini dgn sempurna. amin..

Tuesday, November 25, 2014

alhamdulillah dan alhamdulillah

dah lama kan mendiamkan diri daripada blogging? ya, sebab kekangan masa dan keadaan, aku terpaksa tangguhkan dulu. tapi ada cerita yang nak kuluah dan ku simpan di sini.

beberapa ketika lalu, aku dengan suami ada berhasrat untuk bersedia menjadi ibu dan ayah. tahu, mak aku memang melarang keras atas beberapa alasan yang aku kira sangat tidak munasabah. biasa, orang tua terikat dengan adat yang kadang bercanggah dengan syariat. tapi akur tetap akur. demi menjaga hati kedua pihak baik suami dan mak, dan untuk menjaga hati sendiri, aku banyak melakukan agenda sendiri tanpa pengetahuan mak. aku terpaksa.

lebih dua bulan lalu, aku dah mula rasa lapar yang keterlaluan sampai membawa kepada pening dan rasa loya. aku dah syak yang aku mengandung. naluri sangat kuat, tapi ujian kehamilan menidakkan. selang beberapa hari, rasa macamni semakin kerap, naik bas ke hulu hilir dengan rasa loya yang memuncak, aku dah rasa memang ada isi! balik ke rumah, aku buat sekali lagi upt. double line! tp yang satu lagi tu samar-samar.

masa ni jantung berdegup kencang, hanya lafaz takbir yang mampu aku ucap. rasa syukur dan takut berganti-ganti.. suami aku pun happy tapi taknak terlalu berharap sebab upt tak boleh dipercayai seratus peratus.  selang seminggu kami ke klinik dan dokor pun sahkan aku hamil 5 minggu. alhamdulillah. takut pun Ada, seronok apatah lagi.bukan semua org diberi peluang jadi ibu.jadi aku tekad rahsiakan dulu smpai selesai kenduri baru maklum pada mak.

minggu berganti minggu aku melepasi banyak kerja dn tggungjawab sbg student tahun akhir dgn jayanya diselangi penat yg tak terkata. aku dh mula rasakan morning sickness semakin wujud.tp aku okay.cuma muntah waktu pagi Dan x suka certain2 bau. for me it's normal and acceptable.ada satu saat mak aku ckp aku x sepatutnya kawin lagi. x kawin pun takpa. aku rasa terpukul. termenung ja aku fikirkan yg aku dh pun mngandung tp mak aku masih cakap mcmtu.aku x salahkan mak.aku tau, mak taktau tentang ni. aku mula susah hati fikirkan macam2. tapu aku tangguhkan dulu memandangkan temuduga spp makin dekat.

smpaila wktu utk temuduga spp.aku ke hulu ke hilir atas beberapa urusan. aku mmg tak fikirkan lagi kesihatan.aku bertekad perlu kuat.kalau nak sakit lepas spp lah! tup tup selesai ja spp, aku jatuh sakit. muntah lebih 10kali dalam sehari diselangi demam panas. aku asyik menangis. pegi klinik doktor masuk air dan suruh aku makan.please eat for the sake of your baby. aku memang tak blh msuk apa2,aku loya! even minum air plain skali pun aku muntah.

malam tu aku demam panas. maintain muntah smpai pukul 4pagi baru dpt tido.suami aku jauh di johor, kerja. dia pun susah hati dan call kawan2 mintak tlg tgkkan aku.esok tu kawan aku bawak ke hospital.mmg doktor tahan ward.dia scan byk Kali dan dia ckp "it looks like molar pregnancy"

aku dah takda perasaan. yg aku tau tubuh aku dah lemah..malam tu scan pakar pun doktor cakap antara dua.samada molar pregnancy atau kandunan u dah tak jadi. so kita kena cuci.start puasa skrg.

suami dh dtg teman.aku pun mcm xda perasaan nak nangis ke apa.dlm pukul 6.30 esok tu aku janin dh selamat di cuci. lepas tu aku tibai mkn nasik kukus dan nasik lemak 2 bugkus dgn jayanya.yelah,lapar..
.

esok tu aku dh boleh keluar. suami belikan lauk pantang minta tlg kwn2 masakkan untuk aku. aku pantang Kat asrama je.mcm biasa,pakai stoking, sapu minyak panas, tak minum air sejuk, xmakan benda sejuk,mandi air panas, makan pun mkanan org sakit. apa pun trimakasih x terhingga utk suami dan kwn2..

mmg perit berpntang Dan hadapi semua tanpa suami dan keluarga di sisi. semenjak tu aku asyik nk marah2 ja terutama pada suami.kesian dia.dgn kawan pulak aku asyik touching. tiap malam aku nangis. genap dua minggu berpantang, darah pun dh kering, aku dh makin sihat.aku dh ceria.tambah2 dpt jumpa suami.aku dh tak mrh2 lagi.

setakat tu saja pengalaman aku yg sgt2 berharga. doakan aku blh mngndung balik.btw,doktor dah sahkan baby aku normal bukan molar cuma hayatnya x panjang.okay then.slamat berjumpa lagi

Monday, September 15, 2014

review: pelbagai jenama compact powder

aku ni nampak saja selekeh tapi aku sangat sukakan makeup. yelah sebab nak tutup cela yang banyak di muka ni. paling kurang pun pakai bedak. bedak compact adalah salah satu benda wajib yang aku pakai setiap kali kemana-mana dan benda wajib ada dalam handbag aku. untuk apa? touch up laa.. tambah-tambah time nak jumpa suami.. pahala bercantik-cantik untuk suami..:)

1) garnier

 
aku guna garnier masa mula-mula masuk maktab. bagi aku yg ni tak mempunyai litupan yang baik sangat. just nice kalau untuk makeup yg mmg tipis dan pakai hari-hari nak pegi kedai, kelas ke boleh lah guna.


2) clinelle
 
yg ni aku pakai code ivory. aku rasa bedak ni lagi ringan kot dari garnier dan less chemical sikit. aku tak minat. tapi aku pakai habis jugak


3) maybelline clear smooth powder


yg ni boleh tahan. mmg nice coverage. dia dapat cover cela dgn skali sapuan je. tapi muka aku kena berkali-kali sapu baru cela lenyap. aku beli yang mini je kalau tak silap harga dalam rm9.90. tapi bedak ni mmg aku letak dalam handbag sbb kecik dan boleh jadi penyelamat bila-bila muka nmpak minyak teruk


4) oxy compact powder

 

okeh. aku pakai oxy ni sejak aku terpengaruh dengan acne.org .. ni semua sebab nak elak kulit dari kena chemical yg berlebihan. aku pakai adala dalam sebulan lepas tu taknak dah. sebabnye aku tak istiqamah dan aku xsuka bedak ni terlalu ringan dan tak best. kalau kulit yg dah mmg elok tu sesuai la apply benda ni.. kalau kulit aku mmg tak daya nak tutup apa pun guna bedak ni...


5) pixy ultimate make up cake

 
haa..kalau yg ni aku mmg sukaa sangat.. harga dia tak mahal pun aku beli rm16 je. tahan sampai sekarang dah 3 bulan aku tonyoh bende ni... very nice coverage. aku suka span dia sbb boleh guna utk apply foundation sekali. bedak ni tahan lama. kalau kulit mcm aku boleh gakla dalam 4-5 jam tu. bila pakai muka nampak gebu. kalau malas pakai foundation, aku basahkan span dan sapu je bedak ni.. i like.. yg ni mmg aku suggest.


Sunday, September 14, 2014

FILEM TELUGU YANG BEST

siapa tahu, aku antara peminat dan penonton tegar filem telugu. yg cintan cintun tak minat sangat, tapi kalau yg thriller tu memang aku suka. kalau ada antara pembaca yang tgh mencari-cari filem apa nak tengok time bosan-bosan tuh.. aku seuggestkan yg nih. semua best-best dan takda aksi merapu macam filem omputih tu.


1) ANNIYAN

 
cerita tentang seorang lelaki yg mempunyai 3 personaliti yg brbeza..nerd, romantik dan ganas.
memang best!

2) KANTHASWAMY


okeh. hero dia sama macam cite anniyan tu Vikram yg berlakon. citer ni tentang sorang laki dgn geng-geng dia yg ada krjaya masing-masing tapi pd masa yg sama menyamar mnjadi penyelamat kpd msyarakat yg traniaya dan mghapuskan golongan elit yg jahat. pun best jugak. tp kostum yg hero tu pakai mcm lucu

3) NAAYAK

 

kisah tentang dua org lelaki yg sama muka tp mpunyai kisah hidup yg brbeza. last skali dua-dua brgabung lawan org jahat. best! hero mak aihh hensem.. ramcharan kalau tak silap nama dia

4) YEVADU

 

ni pun ramcharan berlakon juga. citer ni mmg best dan sedih tambah dengan aksi lawan dia.crita tntang seorang lelaki yg dibakar masa nk slamatkan awek dia dan aweknya di sembelih depan mata. tapi dgn kerosakan muka yg teruk, doktor telah mengubah mukanya dan dia balas dndam dgn wajahnya yg baru. bila dah slesai balas dendam, pkara pelik berlaku apabila dirinya pulak diburu oleh org lain. sebab apa? sebab wajahnya pernah dimiliki oleh seseorang. paling best takat nii



5) 7AM ARIVU

 

kisah tentang sorg lelaki yg mmpunyai DNA yang sangat sama dgn tokoh india, boodhidharman. dgn dna tu lelaki ni jadi kuat mcm bodhidharman dan lawan pnjahat yg dtg merosakkan india. pun best. surya berlakon dgn anak kamal hassan. lawa giler.


6) ANJALI


filem ni dah lama. tahun 1990. kisah tntang sorang budak yg ada masalah mental.sorang suami sembunyikan kelahiran baby dia daripada isteri dan 2 lagi anak dgn mengatakan anaknya lahir je dah meninggal. sebabnya doktor mnjangkakan budak ni tak dpt hidup lama, dijangka 2 bulan shj. tp rupanya budak ni brjaya survive slama 3 tahun. last skali mak dia dpt tau dan amik bela balik bdk ni. tp abg dan kakaknye tak suka. last skali budak ni mati. mmg sedih


7) KANNATHIL MUTHAMMITHAL

 

kisah tntang sorang budak perempuan yg lebih gelap drp ibu ayah dann adik bradik dia. rupanya dia ank angkat shj. dia usaha cari mak kndung dia yg skrg dh jd gerila. 

8) KONDUKONDEIN KONDUKONDEIN


kisah tntang adik beradik. perjalanan kedua-duanya dalam mendapatkan cinta dan mempertahankan maruah keluarga..boleh la..

9) REBEL

 

yg ni pun best sgt. walaupun hero dia biasa je tp jalan cerita sgt sharp. kisah balas dendam jugak ni

ada banyak lg tp aku tetiba tak larat nak cerita panjang... pening pulak. nak muntah..eh eh entah2 berisi?? hehehe..



 
 


 


mentaliti oh mentaliti..

alhamdulillah genap 3 bulan pernikahan aku dan suami. segalanya berjalan lancar. aku yang mulanya sedikit kekok bergelar seorang isteri masa awal perkahwinan, sekarang dah makin bijak mengawal emosi. almaklumlah, masa mula-mula kita rasa nak dimanja selalu, pernah terfikir betul ke tindakan berkahwin ni? macam-macam lah.. jadi agak selalulah bertengkar dengan suami bila berjauhan.. bukan apa, sebab nakkan perhatian suami.. tapi bila dekat, alhamdulillah bahagia je..

bila berjauhan, suami tak call dah mula rasa macam-macam. suami berubah lah apa lah. bila dia balas lewat sikit dah mula nak merajuk.. itulah namanya nakkan perhatian.. sekarang ni dah pandai, dah bijak.. takde nak marah-marah lagi..semakin faham kerja suami, semakin boleh sesuaikan diri dengan situasi dan banyak lagi.

apa yang aku nak kaitkan dengan mentaliti ni adalah mentaliti masyarakat sekeliling yang sedikit sebanyak bagi tekanan pada rumahtangga aku. yelah, kemana-mana saja mesti orang tanya soalan2 macam ni

 bila nak kenduri? 
kenapa lambat sangat kenduri? 
kenapa menikah awal sangat? 
sepatutnya jangan menikah lagi. ni kalau nak kenduri dah tak seri dah ni
ntah-ntah mengandung dulu..
ni kenduri pun belum dah berjalan sakan dengan suami

macam-macam. bila benda ni menekan aku, aku akan menekan suami aku. jadi terciptalah perbalahan. macam mana nak jadi isteri solehah ni... tapi sekarang aku dah abaikan cakap-cakap org.. even bila aku balik kampung sekalipun org asyik bertanya dan aku cuma senyum dan cakap doakan ye..nnti kenduri kami jemput.. 

apa yang lagi menyedihkan bila mak aku tak izinkan aku ikut suami selagi belum kenduri. bayangkanlah selama 6bulan kami berjumpa sorok-sorok, nak kemana pun kami buat diam-diam.. aku pun kerap jumpa suami di ipoh tanpa pengetahuan keluarga. kawan-kawan yang banyak bantu proses nak bersama suami.. kadang-kadang bila upload gambar dengan suami, mak akan call soal siasat itu dan ini macam pesalah pulak. mak cakap bila sekali dah bersama suami, maka hilanglah seri wajah..Allahuakbar.. seri wajah hilang bila tak solat je.. tersiksanya kami berdua..

sedih punya sedih, macam2 perasaan dalam hati akhirnya aku dan suami bertekad walau apa pun kami akan teruskan khidupan sbg suami isteri. no more birth control lagi. kalau aku ditakdirkan mengandung masa kenduri nanti pun aku redha je. kalau mak aku nak marah pun marahlah.masyarakat nak mengata pun silakan.. aku tak buat salah, aku dah menikah.. aku dah umumkan pernikahan aku. masa nikah aku dah buat walimah kecil-kecilan dan aku takmau tanggung dosa ingkar terhadap permintaan suami aku..lagipun kenduri tinggal lagi 3 bulan. klau mengandung pun tak nampak..hihi... moga Allah bagi kekuatan..

macam-macam aku belajar sepanjang dihujani dengan ujian ni.. aku dah perasan yang aku sangat kurang menangis sekarang. kalau mak kata apa-apa pada aku dan suami pun aku cuma diam, masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. kalau org tanya-tanya pun aku senyum saja.. depa tak berada di tempat aku.. aku yang menanggung. kalau aku buat kenduri sekali pun, aku tak susahkan sesiapa, malah bersedekah bagi depa makan.. jadi masyarakat tlg lah. sikap macam ni cuma merosakkan ummah. merosakkan kebahagiaan rumahtangga org.. Allah melihat apa yg kita katakan.. kdg2 aku ngan suami rilek je, tapi bila masyarakat hukum kami mcmni, mula lah kami badmood, bukan kami tapi aku ni ha..

tapi aku dah semakin kuat! aku tau benda ni semua akan lenyap ditelan masa..aku beruntung Allah gantikan kesusahan aku dengan seorang suami yang baik.. moga Allah bagi ganjarang syurga buat suami..moga Allah bagi kekuatan, bagi kesabaran buat kami menempuhi hari akan datang. ni baru sikit..lek luuu


Wednesday, July 2, 2014

sebenarnya saya isteri dia


Alhamdulillah, syukur. lautan terimakasih kepada Allah yang menjodohkan kami.  Akhirnya setelah dua tahun kenal, setahun menyimpan perasaan, enam bulan mengikat pertunangan, kami akhirnya disatukan.  memang bayak ujian sepanjang proses ni tapi aku sangat akur dengan ketentuan Allah dalam mengatur perjalanan kami. terimakasih yang tak terhingga..

ramai orang tanya, seronok tak kahwin? aku tak mampu jawab soalan tu dengan baik sebab pada aku sama sahaja. terpulang kepada cara kita menilai. kalau pendapat aku, dalam keadaan aku yang berjauhan dengan suami, aku rasa biasa sahaja. macam zaman bujang dulu-dulu. tapi perbezaan tu tetap ada.aku senaraikan satu per satu.

1) aku sudah ada imam. kemana saja aku pegi, WAJIB lapor pada suami. mintak keizinan dia dulu.  walaupun nak pegi surau yang dekat ja.

2) aku kena banyak bertolak ansur.  kalau aku boleh pi jumpak laki ku di ipoh sana, aku kena lah berkorban sikit naik bas kesana.  biasalah askar kadang-kadang tak boleh keluar kawasan, jadi aku kena memahami lah.  memang penat, 4-5 pagi baru sampai maktab. letih kan? tapi berbaloi untuk suami tercinta.  :)

3) aku sudah ada dua keluarga. besar komitmen.  aku tgh cuba adapt dengan keluarga suami yang sangat-sangatlah ramai. not bad la. aku pun baru sekali tidur kat rumah mertua.  masih perlukan masa.

4)  aku pun kena berkawan juga dengan kawan2 suami aku. bergaul dengan orang rumah depa dan sebagainya. benda ni rasanya tak susah. sebab aku cikgu, jadi bersosial ni tak jadi masalah yang berat sangat kot. tambah-tambah kalau jumpa geng.

5) bila dengan suami, aku kena bangun awal, hantar dia ke depan pintu nak pi keja. tunggu dia balik keja. tapi masak belum mampu lagi sebab kalau kami dok sekali pun dok kat homestay je, dapur pun takda. makan nasik bungkus saja.. tapi enjoy sebab dengan suami.

kesimpulannya, berkahwin tidaklah bagi kesan yang terlalu mendalam dalam hidup aku. cuma melalui perkahwinan aku belajar macam-macam. aku belajar atasi rasa marah, aku belajar menerima seadanya, aku belajar teknik melayan suami, aku belajar semuanya tentang insan bernama lelaki, aku belajar bersosial, aku belajar menghormati orang lain dan baaanyak sgt. tapi smuanya masih dalam proses. kadang tu tak boleh tahan nafsu asyik nak merajuk dengan suami.. hmm.. kena lebih matang lepas ni..doakan aku.. apa-apa pun, aku bahagia dan bersyukur dikurniakan suami yang memahami, yang lembut dan menerima aku apa ada nya. semoga Allah pelihara suamiku dunia dan akhirat..

sungguh aku mencintaimu kerana tuhanmu abang...:)



 
Bloggerized by Dzignine, based on Nekoji design.