Monday, October 28, 2013

UNTUK ORANG YANG NAK KURUS!

dah lama tak update, rasanya dah dekat setahun..takpa je, sebab aku takda reader tegar, aku sesorang je yang baca blog ni..harini smentara tenet tgh laju nak post entry pasal hasil diet aku!

alhamdulillah, alhamdulillah..Allah byk mmbantu dlm proses kuruskan badan..sebelum ni 64kg, sekarang dah 45kg..aku ambil masa dalam 2 bulan untuk dapat 55kg dan hampir setahun untuk dpt berat yg sekarang with no product!..thank u Allah..

setahun yg lalu, aku hidup dengan berat yg tidak ideal, makan yang tak menentu, migrain yang ntah apa2, dan mcm2 lagi..dengan ketinggian sekadar 148cm, aku memiliki berat yang gile comel 64kg..fuh..rasa berat nak turun tu..aku mula timbul kesedaran nak kuruskan badan lepas aku terpandang susuk tubuh aku dekat cermin sebuah kedai..nampak bongkok, tembun dan mengah2..aku pun target nk serius kuruskan badan masa cuti semester dekat 2 bulan jugak..lama tu..mmg sempat..

1) perkara pertama yg aku buat adalah yakin dgn Allah, yakin yg aku mmg boleh kurus!
2) aku byk gugel pasal story2 org yg bjaya kurus ni..sbb motivasi..baru berkobar!
3) aku cari ilmu pasal diet sihat..aku byk blajar drp blog kevin zahri dan susu sejat. aku belajar tentang makanan yg patut aku hindar, aku belajar kira kalori, aku belajar byk pasal nutrisi..guess what? skarang aku dah boleh hapal kndungan kalori dlm mkanan seharian.kgkawan pun asyik tanya aku tiap kali nak makan..rasa mcm nutrisionist pulak..haha
4) aku download baaaanyak video2 workout dlm u tube tu..aku buat tiap hari..berpeluh2! dh la sbelum tu tak penah nak senam2 bagai ni..mula2 rasa nak tcabut kaki tangan tp nak kurus punya pasal akku gagah jugak la weii. 2 bulan aku dok trloncat2 ikut video2 tu..mak aku pun pelik tgk aku mcm dah buang tabiat.berhasil jugak.lg 1, jgn mkn sebelum bsenam...try2 la gugel rules bila nak workout.ingat, jgn hentam kromo nnti sia2 usaha kita..ilmu tu pnting!
5) air kosong! aku minum baaaanyak air kosong..minum la mcm mana pun asalkan cukup 3ltr sehari..tu pun paling kurang tu..semua org tau kan nak kurus, nk kulit cantik mmg air la yg pling penting..jgn minum air sebelum bsenam ye..nnti perut mcm menari2 je..
6)  aku banyak gugel tntang cara pmakanan nabi Saw..aku byk disiplin diri..mkn buah sebelum mknan berat, minum air sebelum makan, kunyah banyak kali..aku yakin ada hikmahnya..lgipun benda ni kan sunat dapat pahala wei
7)aku tak penah tinggal nasik! nasik WAJIB amik sehari sekali je..aku amik nasik kurang dr segenggam masa aku nak turunkan berat, skarang bleh makan segenggam utk maintain..nak mkn 2x sehari pun takpa asalkan jaga kalori..sbb tu lah aku cakap hampa kena blajar pasal kalori ni.it works!
8) baaanyakkan berdoa..aku dulu tak putus2 mnta Allah pmudahkan..see?Allah tlg..
9) kunci yg paling penting skali adalah SABAR, SABAR, SABAR..aku paham kita semua nak tgk result yg cepat pantas berkesan kan? tp semua ni depend kpd kesabaran, keyakinan, dan amalan berterusan kita..kalau hang jaga diet bagai nak rak tp tak istiqamah nak buat apa, gemuk balik la makcik! jgn gopoh2, slow down..rilek brader, brader rilek.

apa2 pun jgn putus asa okeh? sebab masa aku diet pun takda sapa yg sokong aku..aku pun ada jugak mengharap2 org tegur aku dah kurus lepas 2-3 minggu diet tp takde pun. masa aku diet pun kawan2 ada jugak tak memahami, yelah..dulu semua makanan aku yg volunteer nak habiskan, sekarang jeling pun taknak, mesti la depa pelik kan? tp tgk la sekarang kwn2 aku pun dh ikut jejak aku, siap suruh aku coach depa lagi..ha ha ha..(gelak bangga)

aku nak share gamba masa zaman kegelapan aku dulu dgn gamba latest..cekidaut!



nampak tak kebesaran tu?lepas btungkus lumus....
.
.
.

.


.


.



.


.hasilnya!






magic tak? ya mmg magic dengan bantuan Allah..ingat, takda yg mustahil di sisi Allah..yg pnting niatkan yg baik2.ye...

JOM ODER RADIGLOW! RM170 FREE POSTAGE. HARGA RETAIL RM180..TP AKU JUAL RM170 JE UTK KORANG..SMS ME 0134518582

1 comments:

Cik Yuyun Nadira said...

perhhhhh ikaaa perhhhhhh . Kuruihnyaaaa , aku pulak yang gemok :D

 
Bloggerized by Dzignine, based on Nekoji design.