Wednesday, December 8, 2010

tut0rial Lughah Arabiyah

hal02 bel0g..

0keh anak2..hari ni kita akan blaja 3 ayat baru yg kita guna hari2 tp kita kdg tgagap2 nak cari mksud die dlm arabic..m0h ler kita try buat ayat guna pkataan2 ni..mana tau buleh impr0ve dripada bkarat ja 0tak tu..heeee...dan aku blaja dripada ust abd rahman

tut0rial 1: buat ayat guna perkataan "semula"


رجع محمد الى البيت من جديد (muhmmad pulang ke rumah semula)

رجع =pulang
محمد =muhammad
الى البيت = ke rumah
من جديد = semula


jadi skarang ni bleh la kita ramai2 blaja buat ayat guna perkataan ( من جديد) iaitu semula..amat dialu2 kan..=)

cntoh kita bleh buat ayat, fatimah pergi ke perpustakaan semula/zainab makan di kantin semula/saya baca buku semula dan byk lg ayat2yg simple..slamat praktis!

12 comments:

east_soul said...

tengkiu ustazah yg ngaja... haha bru hilang ckit karat niyh.. hahaha

Atika Natasha said...

same2..jgn baca je..buat la ayat..buleh kita check sama2 n0..

miyoshu212 said...

mutasyakkir awiy... :)

♥e'in♥ said...

bf e'in dulu skola arab.. yg e'in phm cume 'kam sa 'a..'(kol bp).. hehehe..

Atika Natasha said...

o0,iyeke..xpe bgus tu amik kbaikan ilmu dlm hbungan chenta..chewah!heheh

Skype Crew said...

wah..thanks 4 mengingatkn kembali ana kpd bhs arab. lama da xsebut..tq2..

zahaba muhammad ila madrasah.

muhammad pergi ke sekolah.

btlx ayt nie? ;)

Atika Natasha said...

waduh2,tepat skali ayt tuh..tp kal0 ikut tut0rial kita dlm entry ni,buat ayat guna pkataan "semula",maka die akan jadik zahaba muhammad ilal madrasah min jadid..(muhammad pegi sk0la semula) well d0ne!=)

Skype Crew said...

laa..nk tmbh jgk min jadid tu..huhu.. klah, muhammad ilal madrasah min jadid..hehe..

Atika Natasha said...

keh3..mestila,pndai cik skype kite..=)

Syira Qahira said...

salam..

bertuah dan untung mereka yang pandai berbahasa arab ...

Atika Natasha said...

definitely dear..
mlalui bhs ni,kita bleh mndalam al-quran..
mlalui bhs ni,kita mmpu mnguasai ilmu tfsir,
mlalui bhs ni gak kita leh mmahami ilmu2 lain..
ape lg,same2 kita impr0vekan skill yg ade yeh!=)

Rusila Farhana Muhamad said...

makaseh ustajah...ajaq adik nie..hehe...raja'at atika ila ipsah min jadid...

 
Bloggerized by Dzignine, based on Nekoji design.